Bruschetta

Bruschetta to tosty czosnkowe z pomidorami, danie idealne na letnią leniwą biesiadę.

Składniki

Dla 2 osób:

  • 4 – 6 pajd chleba
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek, najlepiej podana w karafce z dobrym dzióbkiem lub wylewką, może być z kolorowym pieprzem, liśćmi bazylii, rozmarynem lub dowolnymi dodatkami
  • 4 – 6 dużych mięsistych pomidorów
  • sól do smaku
  • kilka – kilkanaście liści bazylii
  • pieprz do smaku
  • (niekoniecznie) kilka plasterków wędzonego łososia

Przepis

Umyte pomidory parzymy (wkładając kolejno na kilka sekund do wrzątku albo polewając obficie wrzątkiem), obieramy ze skóry, kroimy miąższ w drobną kostkę, dodajemy sól, mieszamy i wkładamy do sita na 20 minut do godziny, żeby wyciekł sok. Przed podaniem odciskamy resztki soku, dodajemy do masy pomidorowej pieprz, pokrojone liście bazylii (część zostawiamy do dekoracji), mieszamy i wykładamy do salaterki.

Na talerzu dla każdego biesiadnika układamy 2-3 listki bazylii, 1-2 całe obrane ząbki czosnku.

Z chleba robimy grzanki w tosterze, piekarniku lub na grillu (przyjęcie ogrodowe).

Gorące tosty dobrze jest podać na stół w koszyku, zawinięte w ściereczkę, żeby nie stygły.

Każdy z biesiadników kładzie sobie na talerzu tosta, pociera jego chropawą powierzchnię czosnkiem ścierając około pół ząbka, na tosta nakłada obficie masę pomidorową i ewentualnie łososia i polewa to niewielką ilością oliwy. I tak, kawałek po kawałku, komponujemy swoje kanapki rozmawiając, bo jest to potrawa bardzo konwersacyjna. Fantastyczny smak i doskonała towarzyska zabawa.