Włoski kruszony chleb

Włoski kruszony chleb to przepyszny dodatek do mielonych mięs. Można go przyrządzić na zapas, poporcjować i zamrozić. Dzięki niemu z dowolnego mielonego mięsa i jajka można błyskawicznie przygotować wyszukane pulpety mięsne lub kotlety mielone w wyjątkowo bogatym smaku i aromacie.

Składniki

  • pół kilograma miąższu chlebowego (lekko czerstwego ale nie suchego)
  • 1 duża główka czosnku
  • 10 dkg tartego żółtego sera
  • 3 płaskie łyżeczki pieprzu czarnego lub kolorowego (kolorowy jest delikatniejszy i ładniejszy)
  • 1 płaska łyżeczka chilli
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 płaskie łyżki stołowe ziół prowansalskich lub bazylii
  • 1 płaska łyżeczka pokruszonego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis

Miąższ chlebowy drobimy palcami na małe kawałeczki (niewiele większe od ziarenka ryżu), obrany czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy wszystkie składniki..

Dodajemy do mięsa mielonego w proporcji objętościowej 2 części mięsa, jedna część chleba, jajko, sól do smaku, ewentualnie – według upodobań – trochę wody lub mleka.

Niezwykle pyszne są zrobione w ten sposób pulpety, obsmażone na patelni ze wszystkich stron na ostrym ogniu na oliwie do uzyskania brązowej skórki i duszone potem godzinę lub dwie w gęstym sosie pomidorowym zrobionym z puszkowanych całych pomidorów bez skórki. Na makaron spaghetti wykładamy 2-3 takie pulpety i polewamy gęstym pomidorowym sosem, rzucamy na to listek bazylii i niebanalny aromatyczny włoski obiad gotowy!