Wyposażenie

Do zrobienia chleba niezbędny jest blat roboczy, naczynie do wyrastania ciasta, waga kuchenna, termometr pokojowy i piekarnik. Inne rzeczy ułatwiają pracę ale można się bez nich obyć.

Oto pełna lista rzeczy, jakie okażą się pomocne:

  • duża stolnica
  • misa plastikowa o pojemności ok. 5 – 7 l
  • nóż piekarski, tasak lub duży nóż kuchenny
  • żyletka lub skalpel
  • niewielkie sitko
  • waga kuchenna
  • dwa koszyki, najlepiej podłużne, o długości ok. 25-28 cm i wysokości ok. 7-10 cm
    16
    Dobry koszyk
  • dwie ściereczki do wyściełania koszyków
  • dwa duże worki foliowe, np. wielkie siatki – jednorazówki
  • prostokątny kafel szamotowy do pieczenia pizzy, największy jaki zmieści się w piekarniku (doskonale zastępuje go odpowiednio przycięty u kamieniarza kawałek marmuru lub kilka cegieł szamotowych)
  • termometr pokojowy
  • łopata piekarska lub płaska blacha do ciasteczek albo płaska taca odporna na wysokie temperatury
  • poduszka elektryczna
  • wydajny rozpylacz do wody
  • robot kuchenny o dużej mocy z misą o pojemności co najmniej 5 l; najlepszy jest Assistent firmy Electrolux, gdyż posiada specjalną końcówkę do ugniatania (a nie mieszania) ciasta drożdżowego